19.3.2023

Tänään vietetään tasa-arvon päivää

Minna Canth (1844-1897) oli lehtinainen, kirjailija ja yhteiskunnallinen vaikuttaja. Mutta ennen kaikkea hän oli silloisen ajan yksi harvoista naisyrittäjistä.

Innostuin etsimään tietoa 1800-luvun yrittäjyydestä. Kolmen euron historiantutkijana löysin, että vuonna 1864 sallittiin 25 vuotta täyttäneen naisen elättää itsensä ja hoitaa oikeudelliset asiansa ilman holhoojaa. Siis mitä?!!

Nyt oli jo pakko laittaa historiantutkijoille tyypilliset kulahtaneet vakosamettihousut jalkaan, kasvattaa parta ja jatkaa historiankirjojen tutkintaa: 1860-luvulla sallittiin myös, että 15 vuotta täyttäneet tytöt saivat oikeuden päättää omista palkkatuloistaan. Naisyrittäjien kannalta 1879 oli merkittävä vuosi: silloin astui voimaan elinkeinovapaus ja se virallisti naisten yritystoiminnan.

Palataanpa nykyhetkeen: Tilastokeskuksen (Yritysrekisteri 2019) tietojen mukaan Suomessa on kaikkiaan 292 377 yritystä. Ne työllistävät noin 1,5 miljoonaa ihmistä. Yrityksistä 93 % on alle 10 hengen yrityksiä. Koko yritysmassasta yksinyrittäjiä on peräti 68 %. Suomen Yrittäjänaisten mukaan naisyrittäjien määrä on reilut 80 000. Eli naisyrittäjien osuus kaikista yrityksistä on noin 30 %.

Innostuin aiheesta lisää. Oli pakko välillä puhdistaa monokkeli ja jatkaa tutkimista. Kävin läpi meidän JPondin asiakaskunnan (reilut 300 asiakasta) ja selvitin mikä osuus jpondilaisista yrityksistä on naisten johtamia. Sain lopputulokseksi 25 % eli lähes keskiarvossa ollaan meilläkin.

Minna Canth

Mutta kyllähän tämä tulos herättää kysymyksiä. Miksi naisyrittäjien osuus on näin matala? Tukeuduin taas Suomen Naisyrittäjien verkkosivuihin. Yrittäjäjärjestö näkee, että suurena haasteena on perhe-elämän ja yrittäjyyden yhteensovittaminen ja edunvalvonta. Käykääpä Suomen Naisyrittäjien sivuilla, erittäin mielenkiintoista tietoa.

Aika vaihtaa samettihousut etähousuihin, ajaa parta, laittaa monokkeli takaisin koteloonsa ja palata päivätöihin. Lopuksi kuitenkin useasti hokemani mantra: yrittäjyys ei ole elinkautistuomio, mutta vilpittömästi toivon siitä pitkää kakkua monelle yrittäjälle. Ja Minna Canthin innoittamana rohkaisen varsinkin naisia harkitsemaan yrittäjyyttä.

Hyvää Minna Canthin-päivää kaikille!

Janne, Mr. Pond
janne.lampi(a)jpond.fi