15.1.2024
Yrityksen elinkaarivaiheet- Perustamisvaihe
Yrityksen elinkaarivaiheet – blogisarja alkaa!
Jokaisen yrityksen polku on yksilöllinen. Jokainen liiketoiminta käy matkansa aikana eri vaiheita läpi ja kohtaa kaikki säätyypit. Yritystoiminnan kannalta on erittäin tärkeää tunnistaa, missä elinkaarivaiheessa yritys kulloinkin on, jotta osataan varautua tuleviin säärintamiin.
Seuraavissa seitsemässä blogikirjoituksessani käydään jokainen vaihe erikseen läpi raaputtaen vähän pintaa syvemmälle.
Eri yrittäjäpoluista voidaan nimittäin löytää paljon yhtäläisyyksiä ja samoja elinkaarivaiheita:
- Perustamisvaihe
- Kasvuvaihe
- Kukoistusvaihe
- Kypsyyden vaihe
- Laskusuunnan vaihe
- Uudelleenjärjestelyvaihe
- Lopettamisvaihe
Blogisarjan ensimmäisessä osassa käydään läpi mitä kaikkea pitää ottaa huomioon uutta yritystä perustettaessa.
Toisessa vaiheessa yritys on päässyt jo vauhtiin sekä pyrkii kasvamaan ja kehittymään vaihtelevassa säässä. Yrityksen kolmea ensimmäistä vuotta kutsutaan kuolemanlaaksoksi. Suuri osa yrityksistä ei pääse pois laaksosta ja lopettaa toimintansa.
Kolmannessa osassa on selvitty hengissä kuolemanlaaksosta ja yritys pääsee kiitämään myötätuulessa.
Neljännessä vaiheessa yritysmaailmassa kaikki on ihanan rauhallista ja seesteistä, mutta taivaanrannasta nousee jo uhkaavia pilviä. Viides vaihe menee vielä väkinäisesti hymyillen sadevaatteita kaivaessa.
Kuudennessa osassa kertakäyttösadeviitat repeilevät ja nokialaiset täyttyvät vedellä. Seitsemännessä jaksossa vietetään hautajaisia ja pyritään minimoimaan vahingot.
Hyviä lukuhetkiä alkavan blogisarjan parissa! Muistathan, että Mr Pond auttaa liiketoimintaasi ihan jokaisessa sen elinkaarivaiheessa!
Yrityksen perustamisvaihe
Yritystä ei kannata perustaa hetken mielijohteesta – eikä varsinkaan väkisin, huonoimmillaan jopa osin oman tahdon vastaisesti. Tämä saattaa kuulostaa järjettömältä ja itsestään selvältä asialta. Mutta uskallan väittää, että edelleen yrityksiä perustetaan joissakin (onneksi kuitenkin harvoissa) tapauksissa puolipakolla. Syitä tähän voivat olla muun muassa työnantajan asettama paine (työt loppuvat tai vähenevät muuten), töitä ei ole palkansaajana tarjolla tai muiden sidosryhmien paine. Tärkeää on, että teet itsenäisesti lopullisen päätöksen yrityksen perustamisesta.
Aloita yrityksen perustaminen kartoittamalla omaa osaamistasi ja kehittämällä liiketoimintaideaasi. Ja mikä tärkeintä: selvitä itsellesi mitä itse haluat palavasti tehdä. Selvitä, millaista liiketoimintaa haluat harjoittaa ja minkälainen liiketoimintaideasi on tarkemmin. Tutki oman alasi yhtiöitä ja markkinoita, kilpailua ja kysyntää.
Netti on pullollaan tietoa, mutta muista kriittinen lukeminen. Keskustele muiden yrittäjien ja niiden ihmisten kanssa, jotka mahdollisesti hankkisivat tai jo hankkivat suunnittelemaasi palvelua tai tuotetta.
Tee liiketoimintasuunnitelma. Älä pelkää tätä tuskastuttavan latteaa yhdyssanaa. Aloittavan pienen yrityksen liiketoimintasuunnitelma voi olla hyvin yksinkertainenkin tiivistys. Tärkeää on, että purat konkreettisesti ajatuksiasi ja kirjoitat paperille/tietokoneelle mitä ryhdyt käytännössä yritykselläsi tekemään, mitä myyt ja kenelle myyt. Ja ennen kaikkea: miksi haluat perustaa yrityksen? Mitkä ovat vahvuutesi ja heikkoutesi? Entä mitkä ovat mahdollisuutesi ja mahdollisesti vaanivat uhat? Liiketoimintasuunnitelmasi tulee vakuuttaa sinut, että juuri tätä haluan tehdä ja pystyn tekemään sen kannattavasti.
Liiketoimintasuunnitelma ei ole lain mukaan pakollinen, mutta rahoitusta hakiessasi (starttiraha, pankkilaina ja muu laina) liiketoimintasuunnitelma tavallisesti vaaditaan.
Mikä yhtiömuodoksi?
Tutustu eri yhtiömuotoihin huolellisesti ja vertaile. Verotus on merkittävä tekijä yritysmuodon valinnassa. Eri yritysmuotoja voidaan kohdella eri tavoin riippuen yrityksen tuloksesta, omistajista ja toimialasta. On tärkeää arvioida, mikä yritysmuoto on edullisin sinun toiminnallesi ja tavoitteillesi. Selvitä tarvittavat luvat, rekisteröinnit ja lupa-asiakirjat, jotka liittyvät toimialaasi ja yritysmuotoosi. Yhtiömuodoilla on eri vastuut ja velvoitteet, mutta myös toki etunsa.
Eri yhtiömuotoja on viisi:
- Toiminimi, eli yksityisen elinkeinonharjoittaja, on yritysmuoto, jossa yrittäjä omistaa yrityksen itse. Toiminimiyrittäjä vastaa yrityksen veloista koko henkilökohtaisella omaisuudellaan ja tulot verotetaan myös henkilökohtaisessa verotuksessa. Yleisesti toiminimi on helppo ja edullinen perustaa, eikä siihen tarvita juuri lainkaan alkupääomaa. Byrokraattisia velvoitteita on myös vähemmän hoidettavana verrattuna muihin yritysmuotoihin.
- Kommandiittiyhtiö: Vähintään yksi vastuunalainen yhtiömies ja yksi äänetön yhtiömies, vastuu vastuunalaisella yhtiömiehellä, lisäksi mahdollinen takausvastuu. Vastuunalainen yhtiömies vastaa henkilökohtaisesti ja rajattomasti yhtiön veloista, kun taas äänetön yhtiömies vastaa vain sijoittamansa pääoman määrällä. Kommandiittiyhtiön tulot jakautuvat vastuunalaisille yhtiömiehille ja äänettömille yhtiömiehille heidän osuuksiensa mukaisesti.
- Avoin yhtiö: Kommandiittiyhtiön kaltainen yhtiömuoto, mutta avoimessa yhtiössä täytyy olla vähintään kaksi vastuunalaista yhtiömiestä, joilla on yhteinen vastuu.
- Osakeyhtiö: Vähintään yksi osakas, vastuu rajoittuu mahdolliseen sijoitettuun pääomaan, lisäksi mahdolliset hallitusvastuu ja takausvastuu. Osakeyhtiö on erillinen oikeushenkilö. Osakeyhtiössä osakkaat eivät yleensä vastaa henkilökohtaisesti yrityksen veloista, vaan vastuu rajoittuu osakepääomaan. Osakeyhtiössä omistusosuudet jakautuvat osakkeiden kautta, ja osakkeenomistajat voivat jakaa omistuksensa ja hallinnon haluamallaan tavalla. Osakeyhtiön tulot verotetaan erillisenä oikeushenkilönä. Osakkaat maksavat veroa vain osingoista ja mahdollisista palkkioista.
- Osuuskunta: Vähintään yksi henkilö, vastuu rajoittuu sijoitettuun pääomaan, lisäksi mahdolliset hallitusvastuu ja takausvastuu.
Rekisteröinti
Kun yhtiömuoto on valittu, rekisteröi yritys. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että teet perustamisilmoituksen pääsääntöisesti sähköisesti yritys- ja yhteisötietojärjestelmässä tai paperilomakkeilla. Yrityksesi rekisteröidään Patentti- ja rekisterihallituksen kaupparekisteriin, ja samalla voit ilmoittaa sen myös tarvittaviin Verohallinnon rekistereihin.
Jos haet starttirahaa, älä rekisteröi yritystäsi ennen kuin saat päätöksen starttirahasta.
Joko ennen rekisteröintiä tai heti sen jälkeen tulee yritykselle avata oma pankkitili. Toiminimen perustaminen ei vaadi yrityspankkitiliä, mutta suosittelen lämpimästi avaamaan myös toiminimelle oman pankkitilin. Tällöin pysyy yritystoiminnan rahaliikenne erillään henkilökohtaisesta rahaliikenteestä.
Tarvitseeko yrityksesi rahoitusta?
Tee laskelma kuinka paljon yrityksesi tarvitsee rahaa perustamis- ja käynnistämisvaiheen hankintoihin. Lisäksi on tärkeää tietää, kuinka paljon yritys tarvitsee käyttörahaa siihen saakka, kunnes myyntituotot alkavat kattamaan yritystoiminnan kulut. Yritystoiminnassasi voit käyttää joko omaa rahaasi tai hankkia ulkopuolista rahoitusta.
Selvitä ensin onko sinulla mahdollista saada TE-toimiston myöntämää starttirahaa. Toinen heti selvitettävä asia on kartoittaa avustus- ja tukimahdollisuudet. Näitä tarjoavat ELY-keskukset, Leader-ryhmät ja Business Finland.
Muita rahoituslähteitä ovat muun muassa pankit ja Finnvera, joilta voi hakea lainaa investointeihin ja päivittäiseen käyttöön.
Vakuutukset
Yrittäjänä sinun täytyy huolehtia pakollisesta eläketurvastasi itse. Yrittäjän eläkevakuutus (YEL) on tulevan eläkkeesi ja sosiaaliturvasi perusta. Mutta myös vapaaehtoisia eläkkeen ja sosiaaliturvan mahdollisuuksia on paljon (esimerkiksi vapaaehtoiset eläkevakuutukset, muut vakuutukset, laajat sijoitusmahdollisuudet).
Toimialastasi riippumatta suosittelen lämpimästi vastuuvakuutuksen ottamista.
Jos palkkaat työntekijöitä, niin työnantajana olet velvollinen hankkimaan työnantajan lakisääteiset vakuutukset.
Sopimukset
Varsinkin yrityksen alkuvaiheessa teet useampia sopimuksia (esimerkiksi pankkitili, vakuutukset, toimitila, ostosopimus, myyntisopimus). Kiinnitä aina huomiota siihen, mihin olet sitoutumassa. Laadi sopimukset aina kirjallisesti ja käytä tarvittaessa apuna asiantuntijoita.
Kirjanpito
Yritystoiminta vaatii säntillistä kirjanpito- ja taloushallintoasioiden hoitoa. Ellet itse ole kirjanpidon ammattilainen, osta palvelu tilitoimistolta. Itse neuvon aina hankkimaan osaavan kirjanpitäjän/tilitoimiston. Muista, että sinä olet yrityksessäsi ehdoton avainhenkilö, jonka tehtävänä on keskittyä yrityksesi varsinaiseen liiketoimintaan. Siihen toimintaan, joka tuo yrityksellesi myyntituloja. Jos tuhlaat tärkeää aikaasi yrityksesi tukitoimintoihin, annat turhaan tasoitusta ja etumatkaa kilpailijoillesi.
Mr Pond
Ravistellaan – ei sekoiteta
010 5743 806
janne.lampi@jpond.fi