13.10.2023

Toimitusjohtajasta Mr Pondiksi

Nimeni on Lampi, Janne Lampi. Mutta aina kun pääsen puhumaan yrittäjän kanssa, Janne saa jäädä sivummalle ja esiin astuu Mr Pond.

Olen 20 vuoden tilitoimistoelämän aikana saanut tutustua useamman sadan yrityksen toimintaan sekä palkansaajana, että nyttemmin jo 13 vuoden ajan päätoimimisena yrittäjänä.

Olen nähnyt, kuullut ja kokenut toinen toistaan kiehtovampia yritystarinoita. Suuria onnistumisia – pelkkää lentokeliä, karvaita pettymyksiä – ruohoa potkurissa… ja siltä väliltä.

Yritystoiminta on palapeli, jossa paloja joudutaan leikkaamaan ja muotoilemaan uudestaan kesken palapelin kokoamisen. Valmiita yrityspalapelejä ei myydä missään kaupassa.

Jokaisessa yrittäjässä ja yrityksessä piilee valtava potentiaali.

Mutta potentiaali hautautuu liian usein arjen, päivittäisen tekemisen alle. Kärjistetysti yrityksen arjessa on aina pulaa joko ajasta, rahasta, osaamisesta tai motivaatiosta. Kun näitä yrityspalapelin pulapaloja kertyy tarpeeksi pöydälle, niin syntyy kaaos.

Eräs pitkäaikainen asiakkaani sanoi minulle osuvasti muutama vuosi sitten, kun haikailin omalle yritykselleni tasaista ”huoletonta” vaihetta edes vähäksi aikaa: ”Janne; yrityksen taival on surffaamista kaaoksesta kaaokseen”

Ja tämä asiakas osasi surffata menestyksekkäästi!

Varautumalla kaaokseen, sen iskuvoimaa saadaan heikennettyä merkittävästi ja kaaos saadaan hallintaan.

Ja mikäs sen parempi vastavoima Mr Kaaokselle kuin Mr Pond.

Niinpä nyt on Jannen aika luovuttaa toimitusjohtajan natsat Heidille, pukea smokki päälle ja ruveta jahtaamaan Mr Kaaosta.

 

Kaaoksen ennakoiminen, tunnistaminen ja siihen varautuminen lähtee yrityksissä nykytilan tunnistamisesta.

Niinpä on tärkeää tietää missä elinkaaren vaiheessa yritys juuri nyt on.

 

Yrityksen elinkaari voidaan jakaa seitsemään vaiheeseen:

  1. Perustamisvaihe:
    • Tämä on yrityksen syntymisen vaihe, jossa perustajat määrittelevät liikeidean, tavoitteet ja liiketoimintasuunnitelman.
    • Tarvitaan mm. rahoitusta, liike- ja yhteistyökumppaneita.
  2. Kasvuvaihe:
    • Kun yritys on perustettu, se pyrkii kasvamaan ja kehittymään.
    • Markkinointi, myynti ja tuotekehitys ovat keskeisiä toimintoja tässä vaiheessa.
  3. Kukoistusvaihe:
    • Yritys saavuttaa vakaan aseman markkinoilla ja alkaa tuottaa voittoa.
    • Asiakasuskollisuus ja brändin tunnistettavuus kasvavat.
  4. Kypsyyden vaihe:
    • Yritys saavuttaa kypsyyden, ja kasvuvauhti hidastuu.
    • Kilpailu voi kiristyä, ja on tärkeää keskittyä asiakaspalveluun ja tehokkuuteen.
  5. Laskusuunnan vaihe:
    • Yritys kohtaa haasteita, kuten laskevan myynnin, kilpailun kiristymisen tai teknologian muutokset.
    • Johto joutuu mukauttamaan strategiaa tai etsimään uusia kasvumahdollisuuksia.
  6. Uudelleenjärjestelyvaihe:
    • Tarvittaessa yritys tekee merkittäviä muutoksia, kuten saneerauksia, sulautumisia tai yritysostoja, jotta se voi selviytyä vaikeista ajoista.
  7. Lopettamisvaihe:
    • Joskus yritys ei pysty enää jatkamaan toimintaansa taloudellisesti kannattavasti, ja se joutuu lopettamaan toimintansa.
    • Tässä vaiheessa käsitellään liiketoiminnan purkamiseen liittyviä juridisia ja taloudellisia kysymyksiä.

 

Yrityksen elinkaaren ymmärtäminen auttaa yrittäjiä ja yritysjohtoa ennakoimaan tulevia haasteita ja mahdollisuuksia. On tärkeää huomata, että kaikki yritykset eivät käy läpi kaikkia näitä vaiheita, ja niiden kesto voi vaihdella suuresti eri toimialoilla ja yrityksissä.

Yrityksen menestyksen avain on kyky sopeutua muuttuviin olosuhteisiin ja tehdä päätöksiä kunkin vaiheen vaatimalla tavalla.

Olen itsekin kokenut yrittäjyyteni aikana erilaisia vaiheita, ja arki on totisesti välillä vienyt ja on tuntunut, että en itse ole enää ohjaksissa. Silloin Mr Kaaos on saanut otetta JPondista. Tähän minulla on ollut lääkkeenä avun pyytäminen, oikea roolitus ja systemaattinen tilanneseuranta.

Varsinkin pienissä yrityksissä sorrutaan liian usein tekemään kaikki itse, vaikka apua olisi helposti saatavissa.

Tekemällä kaiken itse yrittäjä ajaa itsensä resurssivankilaan; silloin on pulaa ajasta, rahasta ja oikeasta osaamisesta. Nämä puutteet vaikuttavat ennen pitkään yrittäjän motivaatioon. Yrittäjän motivaatiovaje on yksi yrityksen tappavimmista taudeista. Mr Kaaos haluaa tuhota yrittäjän motivaation.

Mutta Mr Pond auttaa sinua!

Ole rohkeasti yhteydessä minuun. Palautellaan mieliin miksi perustit oman yrityksesi, kartoitetaan nykytilanteesi ja pidetään Mr Kaaos tarinasi sivuosassa.

 

Mr Pond

Ravistellaan – ei sekoiteta

010 5743 806

janne.lampi@jpond.fi