27.2.2023

Pyöreän Pöydän Yrittäjä ja YEL-vakuuttamisen mielekkyys

Pyöreän Pöydän Yrittäjissä 23.2. pohdittiin YEL-vakuuttamisen miellekyyttä.

Alkuun vähän taustaa Yrittäjän eläkkeestä.

Yrittäjän eläkkeellä (YEL) on tarkoitus parantaa yrittäjän eläke- ja sosiaaliturvaa.

Eli YEL-vakuutus turvaa toimentulon silloin, jos sairastut, menetät työkykysi tai jäät perhevapaalle.

Milloin YEL-vakuutus pitää ottaa?

  • olet 18-67 vuotias
  • toimit yrittäjänä yhtäjaksoisesti väh. 4 kk
  • YEL-työtulosi on vähintään 8575,45 euroa vuodessa
  • työskentelet yrityksessäsi
  • asut Suomessa

Tämä työtulon määrittäminen onkin se haastavampi työ. Työtulo määritellään virallisesti seuraavasti: työtulo vastaa palkkaa, joka olisi maksettava toiselle, joka tekee yrittäjän työn. Työtuloa suhteutetaan yrittäjän toimialan työntekijöiden mediaanipalkkatasoon.

Nyt ei käytetä esimerkkinä kuvitteellista taisto tilitoimistoyrittäjää vaan ihka oikeaa Lammen poikaa.

Työtulolaskuri

Kävin täyttämässä verkossa työtulolaskuriin pyydetyt tiedot eli JPondin liikevaihto ja toimialakoodin 69201 (Kirjanpito- ja tilinpäätöspalvelu). Kone kertoo vastauksen: ilmoittamasi liikevaihdon ja toimialan perusteella suosittelemme työtulon asettamista välille 56 380 – 104 706 €.

Kylmä hiki virtaa…nykyinen työtuloni on 11 540,74 €/vuosi. Pitääkö mun tosiaan nostaa työtuloni vähintään reiluun 56 000 euroon? Sehän tarkoittaisi, että YEL-maksuni nousisi vähintään 230 eurosta 1130 euroon per kuukausi!  Eli vähintään 900 euroa enemmän per kk!

Nyt uusi YEL-laki pakottaa minut nostamaan nykyistä työtuloani, mutta onneksi portaittain ja maltillisella ”kustannuksella”.

Ja nyt tullaan siihen, miksi olen tähän saakka määritellyt työtuloni reiluun 11 000 euroon enkä 56 000 euroon. Koska mielestäni YEL on kallis, tehoton ja jäykkä. Olen mieluimmin sijoittanut tämän säästetyn euron järkevämpiin kohteisiin (osakkeet, rahastot, vapaaehtoiset eläkkeet jne.), joilla varmistan eläke- ja sosiaaliturvani.

Tämä oli keskustelun ydin torstaina, kun Pellisen Esa Suomen Yrittäjäturva Oy:stä poikkesi Pyöreän Pöydän Yrittäjissä asiantuntijavieraana.

Esa ja Esan mainio laskuri ruuvasi toinen toistaan silmiä avaavampia tuloksia eri YEL- ja vakuutusyhdistelmistä.

Lopputuloksena lukurumbasta oli, että ideaali lopputulos saavutetaan YELin ja räätälöidyn vakuutuksen yhdistelmällä. Oma henkilökohtainen neuvoni yrittäjille on, että älä usko sokeasti YELiin vaan haasta vakuutusyhtiösi rakentamaan juuri sinulle sopiva räätälöity kokonaisuus.

Jos eläke- ja sosiaaliturva herättivät kysymyksiä, niin Mr. Pond ja vakuutuskumppanit ovat palveluksessanne.

Mr. Pond alias Janne
puh.  010 574 3806
janne.lampi(at)jpond.fi