13.6.2022

Olisiko aika päivittää osaamista tai opiskella kokonaan uutta?

Koulutus on kuin laittaisi rahaa pankkiin

Vanhaa sanontaa mukaillen voisin sanoa, että koulutus on kuin laittaisi rahaa pankkiin. Uuden oppiminen kannattaa aina ja alasta riippumatta. Koulutusmahdollisuudet ja -tavat ovat oman valkolakin saamisen jälkeen monipuolistuneet valtavasti. Opintoja voi suorittaa lähi- ja etäopetuksena, hybridimallilla ja monella muulla tavalla. Tarjolla on lähes alalta kuin alalta kaikenlaista – lyhyistä kursseista kokonaisiin tutkintoihin. Positiivista myös, että kouluttautuminen ei välttämättä vaadi suurta taloudellista panostusta opiskelijalta tai työnantajalta.  

Käyty koulutus on muutakin kuin CV:tä koristava rivi. Se avaa uusia näkökulmia, haastaa ajattelemaan ja ottamaan käyttöön uusimpia toimintatapoja. Kun omaa osaamistaan päivittää, voi paremmin pitää yllä omaa markkina-arvoaan työelämässä. Yritystoimintaa ajatellen henkilöstöä kouluttamalla ja osaamista laajentamalla yritys voi säilyttää kilpailuetunsa muihin nähden tai yritykseen voi syntyä täysin uutta liiketoimintaa. Yritys, joka panostaa työntekijöiden koulutukseen ja antaa heidän kehittyä on ainakin omissa silmissäni houkutteleva työnantaja. 

Omissa tämänhetkisissä opinnoissa tiukka vuoden mittainen rutistus alkaa olla loppusuoralla. Jäljellä on pari tehtävää sekä opinnäytetyö. Syksyllä kädessä toivottavasti on tuplatradenomin paperit. Ei tuo saavutus ”ilmaiseksi” ja helpolla tule. Tehtävien parissa illat töiden jälkeen sekä viikonloput ovat venyneet usein yön puolelle. Vapaa-aika on ollut kortilla ja koko lähipiiri on joutunut joustamaan. Toisaalta ei kai opiskelun kuulukaan olla helppoa vaan mahdollisuus päästä haastamaan itseään. Uusia taitojahan sieltä on lähdetty hakemaan.  

Erilaisia näkökulmia työhön

Uuden oppimisen lisäksi parasta antia opinnoissa on ollut tutustua uusiin, toisilla aloilla työskenteleviin ihmisiin. Monilta on saanut erilaista näkökulmaa myös omaan ammattiin ja tapoihin toimia. Olen saanut hyviä ystäviä, joita en varmasti olisi ilman opiskelua elämässäni edes tavannut. Vuosien jälkeenkin heidän kanssaan on pidetty yhteyttä.   

Sen verran tässä kalkkiviivoilla puuduttaa, että muutaman kerran on tullut vannottua, ettei koskaan enää kouluttautumaan tai opiskelemaan. Kun taaksepäin katsoo näyttää aika kultaavan muistot tässäkin asiassa ja jossain vaiheessa taas huomaa katselevansa mitä koulutuksia olisi itseä kiinnostavista aiheista alkamassa. Nyt on kuitenkin aika soveltaa opittua käytäntöön ja nostaa malja heräävälle kesälle! 

Tanja Latvala
tanja.latvala(at)jpond.fi