14.4.2021

Kasvokkain teams-palavereissa

Mitä merkitystä on sillä, että tapaa ihmisen kasvokkain? 
Eroaako ns. livetapaaminen jotenkin verkossa tapahtuvasta? 
Jos ei, niin miksi verkkotapaamisessa on vaikeampi olla mukana kameran välityksellä? 
Miksi tapaamisessa pitäisi olla liikkuvan kuvan kanssa? 

Kysymyksiä, jotka tänä päivänä askarruttavat ja ihmetyttävät. Toisille on täysin luonnollista olla ”livenä” mukana teams-palaverissa, toisia pelkkä ajatuskin kauhistuttaa. Antaako kasvokkain oleminen jotain lisäarvoa palaverille?  

Ehkä asiaan vaikuttaa jotain se, että teams-palaverin aikana näet myös itse itsesi koko ajan. Normaalisti, samassa tilassa kasvokkain tavattaessa, katselet vain toisia palaverissa olevia. Nyt joudut katselemaan myös itseäsi. Näet jokaisen rypyn, ilmeen, likatahran jne.

”Apua, äidinkielen tuntien painajainen – mun pitää esiintyä koko luokan edessä.”
Näytän ihan virnistelevältä idiootilta.
”Hiuksetkin sojottavat joka suuntaan, olisi pitänyt pestä aamulla. 

Kaikkien omien ajatustesi keskellä huomaat äkkiä syvän hiljaisuuden linjoilla. Kysyikö joku jotain? Mistä viimeksi puhuttiin? Tekeekö kameran edessä ”esiintyminen” sen, ettei pysty keskittymään palaverin aiheeseen? Onko kamerasta siis enemmän haittaa kuin hyötyä? Miksi toinen osapuoli haluaisi nähdä minut? Miksi minä haluaisin nähdä keskustelukumppanini?  

Kasvottomana jää helposti palaverin ulkopuolelle. Puheenvuoroa on vaikea saada, kun ei näe, mitä muut tekevät, mitä kokouksessa tapahtuu. Muutaman yrityksen jälkeen sitä turhautuu ja lopulta vain odottaa, että toiset muistavat olemassaolosi ja älyävät kysyä, halusitko sanoa jotain. Kamera päällä on paremmin läsnä ja näkee, milloin on hyvä sauma osallistua keskusteluun. Samalla näkee myös toisten ilmeet ja eleet, jolloin on helpompi hahmottaa, kuinka tosissaan toinen on esityksensä kanssa.  

Pelkät nimikirjaimet ruudun alareunassa unohtuvat helposti, sillä heidän osallistumisensa palaveriin on paljon passiivisempaa. Jos nimikirjaimet ovat vielä hiljaa, sitä jää miettimään ovatko edes mukana vai touhuavatko omiaan ruutujensa takana. Tosin voihan ihminen olla perinteisen palaverinkin aikana ajatuksissaan ihan jossain muulla, kuten miettiä, mitä illalla syödään ja mitä kaupasta pitää ostaa.

Muuttuisiko tilanne, jos tietäisit muidenkin kameroiden olevan päällä? Sitä unohtaisi katsella itseään pienenä näytön alareunassa ja keskittyisi muihin kokoukseen osallistujiin. Olisi osa tiimiä, melkein kuin toimistolla. Tarkoittaako siis kameran kautta teams-palaveriin osallistuminen sitä, että olet oikeasti läsnä?

Kirsi Tulkki
kirsi.tulkki(at)jpond.fi

 

 

 

 

 

 

 

 

Avainsanat: , ,