14.4.2022

”Janne, mitä minun kannattaisi tehdä?”- kysyy yrittäjä.

”Onpa epäreilu kysymys. Mistä pirusta minä sen tiedän”- ajattelen, mutta vastaan kuitenkin kaavamaisesti: hinnoittele tuote/palvelu oikein, panosta markkinointiin, seuraa siinä sivussa vähän myös kustannuksia ja palvele asiakasta hyvin. Sinänsä asiallisen kuuloinen vastaus, mutta eihän se vastannut ollenkaan asiakkaan kysymykseen.

Tunne asiakkaasi

Itse asiassa kysymys ei ole edes epäreilu. Janne, sinun pitää tuntea asiakkaasi! Jos et tunne niin tutustu, keskustele, haasta, kyseenalaista ja kuuntele.

Mutta yksin ei voi näytellä joukkokohtausta. Yrityksen kehitystyö vaatii mitä suurimmissa määrin itse asiakasta ja varsinkin motivoitunutta asiakasta. Asiakasta, joka haluaa kehittyä ja menestyä. Asiakasta, jolla on rohkeutta menestyä.

Mutta arki vie mennessään, ehtiihän sitä kehittää yritystä sitten myöhemminkin. Sitten kun on aikaa paremmin ja muutenkin vähän helpompaa. Nämä ihanat tekosyyt löytyvät myös omasta työkaluboxistani: alku vuodesta ei ehdi, kun tilinpäätösaika on jo ihan ovella. Tilinpäätösaikana? Älä hulluja ehdottele, silloin tehdään töitä yötä päivää. No sitten tilinpäätösajan jälkeen on mukavan seesteinen aika? Ihan poikki, lomille ensin. Lomien jälkeen rauhallinen loppukesä ja syksy? Ei pysty, silloin tehdään kaikki rästityöt. Loppusyksy? Muuten juu, mutta vuodenvaihde lähestyy ja tilinpäätösaikakin on jo ihan ovella. Ja ei muuta, kun uuteen vuosikiertoon…

Kiire on onneton tekosyy.

Ja jokaisella yrityksellä oma via dolorosansa. Yrittäjä, kerää ympärillesi oma dream team: henkilöstö/alihankkijat ja muu verkosto. Delegoi ja anna vastuuta. Ja ennen kaikkea, ota dream -teamiisi mukaan oma tilitoimistosi: tutustu, keskustele, haasta, kyseenalaista ja kuuntele.

Investoi pääsiäisen pyhinä ajatustyöhön muutama tunti. Mieti miksi olet perustanut yrityksen, miksi yritys on olemassa? Mitkä ovat tavoitteesi, mitä tavoittelet? Unelmointi ei maksa mitään, anna palaa! Maalaa isolla pensselillä! Nyt ei ole kyse siitä mihin tunnet pystyväsi vaan mihin haluat pystyväsi.

 

Hyvät pääsiäispyhät!

Janne
Mr. Pond
janne.lampi(at)jpond.fi